Elsbeth Luning is landschapsarchitect en stedenbouwkundig adviseur. In haar rol bij BügelHajema adviseert ze onder andere gemeenten bij de ontwikkeling van gebieden.
De afgelopen jaren heb ik veel samengewerkt met BügelHajema. Maar ook met andere ontwerpbureaus. Soms is dat even wennen voor hen. Maar ik merk dat wij als Bureau voor Conceptuele Zaken echt van waarde kunnen zijn.
We vroegen Elsbeth hoe het is om als ontwerper samen te werken met een partij die de als creatief directeur het proces regisseert, faciliteert en zo de participatie en communicatie oppakt.
Wat valt je op aan samenwerken met Michel?
‘De samenwerking met Michel verloopt prettig, naast het traject voor de Hoven Noord hebben we ondertussen samen een aantal andere projecten gedraaid. Michel is onderscheidend en regisseert het traject goed. Alles is tot in de puntjes voorbereidt en verzorgt. Michel is een echte gastheer, zorgt voor goede koffie en lekkere broodjes. Dat geeft mij de ruimte me helemaal te richten op dat wat ik in zo’n traject te doen heb. Ik hoef niet na te denken over randzaken, maar kan me verdiepen in wat mensen inbrengen en sessies begeleiden. Je ziet dat iedereen in zijn kracht staat. Michel is altijd enthousiast en weet dat enthousiasme over te brengen. Hij is onderscheidend in de manier waarop hij iets weet los te maken bij mensen, zodat ze betrokken raken en de weerstand verdwijnt. Hij heeft een visie op hoe je de juiste mensen er op de juiste momenten bij kunt betrekken. Dit versterkt ook de band tussen alle belanghebbenden. Of dat nu bewoners zijn of andere betrokkenen.’
Hoe is de samenwerking met Michel van Bureau voor Conceptuele Zaken ontstaan?
De gemeente Zutphen had ons gevraagd een masterplan en stedenbouwkundig plan te maken voor het plan De Hoven Noord. Het was belangrijk dat we daar een goed participatietraject bij zouden doorlopen. Via een gezamenlijke vriendin kwam ik in contact met Michel. Dat klikte meteen goed en samen zijn we een plan gaan maken om aan de gemeente te presenteren. Het was een uitgebreid offertetraject, waarbij de gemeente hele duidelijke vragen stelde en wij onze visie op de opgave konden aangeven. De sociale samenhang in zo’n traject vinden wij de verbindende factor. Samen met Michel hebben we in januari en juni 2023 twee rondes van Meedenkdagen gehouden. Tijdens de eerste ronde hebben we gevraagd hoe de mensen het liefste zouden willen wonen. Daar hebben we een boekje van gemaakt. In de tweede ronde hebben we dat boekje voorgelegd, zodat mensen daar op konden reageren. Zo konden mensen kiezen voor de verschillende denkrichtingen die we voor het gebied hadden uitgewerkt.’
Wat maakte de samenwerking met Michel uniek?
‘Ook Michel stelt de mens centraal, hij is open en luistert naar de wensen van mensen. Niet alleen de mensen die al in de omgeving wonen, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn om naar Zutphen te verhuizen. Mensen konden echt laten weten hoe zij in zo’n gebied zouden willen wonen. Door verrassende ontmoetingen van mensen die elkaar niet eerder gezien hadden, ontstonden er bijzondere ideeën. Door de samenwerking met Michel is het plan beter geworden, omdat er veel verbinding ontstond tussen de mensen. Ook zijn hele specifieke wensen naar voren gekomen van de bewoners. We hebben gekeken naar de historische en landschappelijke elementen en hebben die terug laten komen in onze plannen. De bewoners hebben gekozen voor het groene, organische gebied dat verbonden is aan de rivier die er loopt.’
Wat hebben jullie anders gedaan?
‘In het participatietraject hebben we niet alleen omwonenden en toekomstige bewoners om input gevraagd. Michel kwam met het idee om met de gemeenteraad door het gebied te fietsen. Zo hoorden we van de gemeenteraad wat hun ideeën zijn en hoe zij denken wat wel en niet mogelijk is in een gebied. Je krijgt daardoor een duidelijk kader. We hebben ook themabijeenkomsten gehouden waar onder andere de woningbouwcorporatie, de natuurbeschermende organisaties en het lokale museum hun gebied specifieke wensen konden uiten. Ook daarmee kregen we hele waardevolle inbreng. Uiteindelijk kunnen we niet aan al die wensen tegemoet komen. Het is belangrijk om dat helder te communiceren naar alle belanghebbenden en deelnemers aan de participatie.’ “Het is onze missie duurzame en gezonde leefomgevingen te creëren.”
Lees hier meer over de visie en missie van Elsbeth als landschapsarchitect en stedenbouwkundig adviseur.
Bureau voor Conceptuele Zaken ontwikkelt concepten voor wonen, werken en recreëren in de wereld na morgen. Dit doen wij voor overheden, organisaties en ondernemers die de kwaliteit van leven van mensen en hun omgeving betekenisvol en duurzaam willen verbeteren. Maar die ook voor steeds ingewikkelder uitdagingen staan.