The proof of the pudding is in the eating; concept-proces-resultaat
Bureau voor Conceptuele Zaken ontwikkelt creatieve concepten voor wonen, werken en recreëren in de wereld na morgen. Voor overheden, organisaties en ondernemers die de kwaliteit van leven van mensen en hun omgeving betekenisvol en duurzaam willen verbeteren. Maar die ook voor steeds ingewikkelder uitdagingen staan. Dit doen we altijd in samenwerking met alle interne en externe stakeholders. In het proces vertegenwoordigen wij als het ware de stem van de externe stakeholders, zodat deze altijd aan tafel zitten.
Samenwerken met Bureau voor Conceptuele Zaken betekent samen tot bijzondere, betekenisvolle ideeën en tot nieuwe, duurzame resultaten komen waarbij alle deelnemers ertoe te doen en het gevoel ervaren zichzelf te mogen zijn.
Bureau voor Conceptuele Zaken gaat ook een stap verder in het proces; Bureau voor Conceptuele Zaken begeleidt de hele reis van onderzoek tot en met realisatie. Net wat er nodig is. Want een concept is voor ons pas geslaagd als de realisatie klopt met de plek, met de mensen en met de ecologie.
Wij ontwikkelen niet alleen het concept, maar gaat ook een stap verder in het proces. Een grote stap. Bureau voor Conceptuele Zaken loopt samen met de opdrachtgever en eventuele andere stakeholders op om het concept te vervolmaken en te realiseren. The proof of the pudding is in the eating, tenslotte.
De aanpak van Bureau voor Conceptuele Zaken is onconventioneel, creatief en ondernemend. Om te komen tot het ultieme resultaat maken wij gebruik van alles wat hoofd, hart en intuïtie te bieden hebben. Het gaat om het samen creëren van die bijzondere en duurzame plek waar mensen zich na morgen ook nog thuis zullen voelen.
Een concept is voor Bureau voor Conceptuele Zaken pas geslaagd als de realisatie klopt met de plek, met de mensen en met de ecologie; dat is de authenticiteit waar Bureau voor Conceptuele Zaken voor staat.
Een concept is voor Bureau voor Conceptuele Zaken pas geslaagd als de realisatie klopt met de plek, met de mensen en met de ecologie; dat is de authenticiteit waar Bureau voor Conceptuele Zaken voor staat.
Bureau voor Conceptuele Zaken levert maatwerk; voor ieder project ontwerpen we een eigen proces waarbij we de methoden, tools en werkvormen inzetten die bij dat proces passen.
Methoden
Door de ruime en rijke ervaring kan Bureau voor Conceptuele Zaken putten uit een toolbox aan methoden, tools en werkvormen afhankelijk van wat het project nodig heeft.
Ieder project is bijzonder, ieder project heeft andere aandacht nodig. Voor ieder project ontwerpen we een eigen proces waarbij we die methodes, tools en werkvormen inzetten die bij dat proces passen. Deze kunnen zowel analytisch als creatief zijn, zoals managementsessies m.b.t. visie en strategie, stakeholderanalyse, marktanalyse, SWOT, ruimtelijke analyse, locatie analyse, een conceptuele dag, een panelsessie met experts, meedenkdagen met bewoners/gebruikers, empathy mapping, creatieve inspiratiesessies, DNA van de plek-workshop, waarderen van de plek, schetssessies, scenario’s, GPS-methode met trends en thema’s, moodboards en visualisaties.
Samenwerken
Samenwerken met onze opdrachtgever betekent voor ons er voor onze opdrachtgever zijn en het proces faciliteren om samen tot de kern te komen en vandaaruit een samenhangende visie te ontwikkelen; waar gaat het om en wat is de samenhang tussen de vragen die er liggen. Hierbij brengen we alle perspectieven samen en adviseren we onze opdrachtgever bij het inrichten van het proces. Onze focus ligt hierbij op het betrekken van álle interne en externe stakeholders.
Om tot goede uitgangspunten voor planvorming of een concept te komen werken we samen met álle interne en externe stakeholders; met onze opdrachtgever, omwonenden, bewoners/gebruikers, de ecologie, betrokken organisaties, en andere professionele expertises. Uit die samenwerking ontstaat het Conceptboek dat wij maken en dat de uitgangspunten voor het concept en/of de planontwikkeling bevat waarin alle stakeholders zijn meegenomen.
Het proces dat wij voor iedere opdracht ontwerpen is nooit een standaard lineair proces. Er zijn wel drie onderdelen die voor alle projecten van belang zijn en daarom steeds op een bij het project passende manier deel uitmaken van ieder proces. Wij kunnen op ieder moment en vanuit ieder onderdeel bij een project betrokken worden en het proces vormgeven en faciliteren.
Met de opdrachtgever en andere interne stakeholders het probleem in kaart brengen en visie ontwikkelen.
Met experts de visie verrijken en toetsen. Dit kunnen bijvoorbeeld ontwerpers, vormgevers, architecten, stedenbouwkundigen, bouwkundigen, planologen, ecologen, natuur(belangen)organisaties, omgevingsmanagers, veranderdeskundigen, gebiedsregisseurs, communicatieprofessionals, en projectontwikkelaars zijn.
Met bewoners of gebruikers en andere externe stakeholders in gesprek gaan om