Wij voeren de creatieve directie in de rol van conceptontwikkelaar, regisseur en creative facilitator.
Samenwerken met Bureau voor Conceptuele Zaken betekent humor, spelen, dwalen en verdwalen, je verbazen, het juiste tempo vinden, energie voelen, je verbonden voelen en onderweg zijn. En, uiteindelijk, een resultaat zien dat staat als een huis, maar dat van tevoren ondenkbaar was.
Michel Kolenbrander, oprichter en creatief directeur van Bureau voor Conceptuele Zaken, heeft zijn sporen verdiend als het gaat om concepten voor wonen, werken, recreëren en leven. Als geen ander is hij in staat om te denken vanuit ‘de plek’ en alles en iedereen die daarmee samenhangt. En als geen ander is hij in staat partijen bij elkaar te brengen en elkaar te laten inspireren om tot mooie, duurzame resultaten te komen. Per project stelt hij het juiste team van specialisten samen om de uitdaging van de opdrachtgever op een ondernemende en creatieve wijze aan te vliegen. Maar altijd in samenspraak met opdrachtgevers en de mensen van de plek.
BVCZ voert de creatieve directie over projecten in de rol van conceptontwikkelaar, regisseur en creative facilitator.
Bureau voor Conceptuele Zaken voert de creatieve directie over projecten in de rol van conceptontwikkelaar, regisseur en creative facilitator.
Conceptontwikkelaar
Bureau voor Conceptuele Zaken ontwikkelt het creatieve bronidee voor de plek.
Gebaseerd op onderzoek en een gezamenlijk met de klant en andere interne en externe stakeholders ontwikkelde visie en strategie. Dit bronidee kan tot stand komen alvorens alle stakeholders te betrekken, maar kan ook gecreëerd worden op basis van alle gezamenlijke ideevorming.
Verleden-heden en mogelijke toekomst van de plek, de context van de plek, de kernwaarden en identiteit van de plek en de concrete mogelijkheden tot verandering in vorm, gebruik en inbedding maken altijd deel uit van het concept.
Regisseur
Bureau voor Conceptuele Zaken ontwikkelt en regisseert het proces van samenwerking met en betrokkenheid van alle stakeholders.
Soms is het proces gericht op een product, soms op een omgeving, soms op een plek, soms op een gebouw, soms op een moment, soms op een fysieke ervaring, soms op een community, soms op een bijeenkomst… En soms is het uitgangspunt een bestaande visie of bestaand idee waar stakeholders bij betrokken worden. Soms is het uitgangspunt juist het laten ontstaan van een visie of idee op basis van de inbreng van stakeholders. Hoe dan ook zijn alle stakeholders altijd betrokken.
Samenwerken met onze opdrachtgever betekent voor ons er voor onze opdrachtgever zijn -dit kan een organisatie of een consortium zijn- en het proces vormgeven en regisseren om samen tot de kern te komen en vandaaruit een samenhangende visie te ontwikkelen; waar gaat het om en wat is de samenhang tussen de vragen die er liggen. Hierbij brengen we alle perspectieven samen en adviseren we onze opdrachtgever bij het inrichten van het participatieproces. Onze focus ligt hierbij op het betrekken van álle interne en externe stakeholders. Wij vertegenwoordigen als het ware de stem van de stakeholders, zodat deze altijd aan tafel zitten.
Creative facilitator
Bureau voor Conceptuele Zaken faciliteert de concrete betrokkenheid van, samenwerking met en interactie tussen stakeholders.
Bureau voor Conceptuele Zaken snapt wat er nodig is om te verbinden, betrokkenheid te creëren en samen te werken en heeft het vermogen alle stakeholders te betrekken op een creatieve manier die én het project verder helpt én hen het gevoel geeft ertoe te doen, zichzelf te kunnen zijn.
Bij het betrekken van stakeholders gebruiken we een breed palet aan methoden en maken we gebruik van de principes van social design; we betrekken mensen op een creatieve manier bij het veranderproces waardoor het ook een sociaal proces wordt. Wij faciliteren het sociale proces en bijbehorende werkvormen om deelnemers te enthousiasmeren en betrokkenheid te creëren, dat doen we op zo’n manier dat er lucht en plezier in komt; samen nadenken over nieuwe dingen is leuk, spannend en belangrijk. Wij vinden het belangrijk dat dit spelenderwijs gebeurt, ook al is het onderwerp serieus. Dan ontstaat er een gezamenlijke creativiteit. Dit levert niet alleen goede ideeën op, maar ook betekenis en betrokkenheid, en het gevoel bij te dragen en ertoe te doen.