De gemeente Oss wil een locatie in de stad, ’t Oude Theater, nieuw leven in blazen. Dit is een centrale plek in de stad die de verbinding vormt tussen het station en het centrum (de Spoorlaan). De locatie is op dit moment geen visitekaartje. Voor de herinrichting van het gebied is de wens met zoveel mogelijk Ossenaren in gesprek te gaan, omdat op die manier een omgeving gecreëerd kan worden die bij de stad past. Een projectontwikkelaar heeft de uitdaging opgepakt de Spoorlaan in Oss te gaan ontwikkelen. De projectontwikkelaar, Hendriks, is al 100 jaar verbonden met Oss en heeft de wens om in overleg met omwonenden en andere bewoners van de stad de locatie om te vormen tot een gebied dat optimaal aansluit bij de omgeving. Daarbij heeft de gemeente de wens de stad wat ‘stadser’ te maken, een van haar strategieën is inzetten op verdichtingsbouw.
De aanpak
Bureau voor Conceptuele Zaken werkt in dit project samen met projectontwikkelaar Hendriks, architectenbureau Buro Kade en de gemeente Oss. Bureau voor Conceptuele Zaken ontwikkelt een traject om alle stakeholders te betrekken bij de totstandkoming van het plan voor de ontwikkeling van de locatie. In het traject is veel aandacht voor omwonenden en andere inwoners van Oss. De voorgenomen verdichtingsbouw leidt bij een groep huidige bewoners van het gebied tot vragen en soms ook weerstand. Maar de meningen zijn verdeeld. In het traject bieden we daarom veel ruimte voor individuele respons. Hierdoor kan iedere betrokkene aangeven wat deze echt vindt en kunnen we ook iedereen de aandacht geven die nodig is. Het is belangrijk dat iedere betrokkene zich ook oprecht gezien en gehoord voelt.
We hebben het traject zo ontworpen dat we ook starten met interviews met de verschillende stakeholders. Vervolgens houden we pas een ambitiesessie met de gemeente, de NS, het bestuur van de bewoners en de projectontwikkelaar.
Ook zetten we een online enquête uit om echt iedereen de kans te geven mee te praten. De MeeDenkDag die we daarna organiseren midden in het gebied in de inmiddels half ontmantelde Thermen Lucaya biedt bewoners de gelegenheid hun wensen, ideeën, zorgen en toekomstbeelden te delen. Hier worden ook de 4 schetsscenario’s van architectenbureau Buro Kade getoond waarover de deelnemers hun mening kunnen geven.
Meer dan 200 Ossenaren denken mee tijdens de MeeDenkDag. De opgehaalde input van de MeeDenkDag verwerken we vervolgens in een visueel verslag; deze voorlopige studie maakt duidelijk wat we de afgelopen tijd gedaan hebben en wat nu de stand van zaken is.
Het traject krijgt verder vorm door BijpraatAvonden met bewoners, zodat zij de voortgang van het project kunnen volgen en feedback kunnen geven.
‘De samenwerking met Michel en Marjolein leverde ons heel veel op. We waren vooral gecharmeerd door de menselijke factor die voor hen net zo belangrijk was als voor ons. Wij wilden een duidelijk beeld krijgen van wat de omgeving van de plannen vond en dat is ons gelukt. Bureau voor Conceptuele Zaken neemt heel veel werk uit handen en komt met een aanpak die we zelf niet hadden kunnen bedenken.”
Marc Rijs. Ontwikkelmanager Hendriks.