Vanaf 2013 werken gemeenten op de Veluwe samen met provincie Gelderland in het Programma Vitale Vakantieparken. Op lokaal niveau voeren gemeenten gesprekken met vakantieparken om te komen tot ‘Eén park, één plan’, er zijn gebiedsvisies opgesteld en er wordt gewerkt aan de lokale uitvoering. Veluwe, Rijk en Provincie Gelderland hebben een ‘Regio-deal Veluwe’ gesloten; in de periode tot en met 31 december 2024 werken zij vanuit een integrale aanpak samen aan het veerkrachtig maken van de Veluwe. De specifieke opgave voor Programma VVP (Vitale Vakantieparken) is ‘het revitaliseren van vakantieparken in combinatie met versterking van de natuur’. Om dit te kunnen moet een routekaart worden ontwikkeld, die recht doet aan het park en aan de natuur. In het project Routekaart kijken we in gezamenlijkheid naar deze opgave: Hoe kan de natuur versterkt worden én tegelijkertijd de verblijfsrecreatie een kwalitatieve impuls krijgen? In dit project werkt Bureau voor Conceptuele Zaken samen met Sylvie Uenk van Vitale Vakantieparken en René Nijmeijer van Biedt Ruimte.
De aanpak
Het project kent twee sporen, enerzijds het spoor van de wet- en regelgeving en anderzijds het spoor van de inspiratie, innovatie en creatie. Bureau voor Conceptuele Zaken heeft het totaaltraject ontworpen en vervolgens het proces begeleid en de sessies gefaciliteerd. Bureau voor Conceptuele Zaken zorgt voor creativiteit en inspiratie in het proces; juist de creatieve sessies halen betrokkenen uit hun comfortzone waardoor er ruimte ontstaat voor vernieuwing en verandering. In dit geval voor het ontstaan van nieuwe ideeën over de betekenis en vorm van natuurinclusiviteit én vakantieparken.
Bureau voor Conceptuele Zaken faciliteert een reeks bijeenkomsten tijdens het traject waaraan de relevante stakeholders deelnemen; vertegenwoordigers van gemeenten, provincie, natuurorganisaties en de recreatiebranche (parkeigenaren en recreatie-experts). We betrekken ontwerpers in de mix van betrokken professionals en organisaties, omdat het maken van natuurinclusieve ontwerpen van cruciaal belang is om te komen tot een routekaart die vakantieparken én natuur versterkt.
We ontwikkelen diverse werkvormen om deelnemers te enthousiasmeren, betrokkenheid te creëren en te komen tot input voor het ontwerpen van de routekaart.
Het traject start met een mix en matchsessie in de Theaterloods in Radio Kootwijk. Deze sessie zetten we in om de 4 betrokken ontwerpbureaus te koppelen aan de 11 deelnemende vakantieparken; uiteindelijk ontstaan er zo 11 teams die aan het werk zijn gegaan. We denken inhoudelijk mee met de projectteams aan de hand van casussen waarin aspecten van recreatie-ontwikkeling in samenhang met natuurbescherming aan bod komen. Na een gedragsanalyse van de parkeigenaren om weerstanden in kaart te brengen die van belang zijn bij het ontwerp van de routekaart organiseren we vervolgens een inspiratietoer voor alle betrokkenen. Het traject sluiten we af met een festival in de Theaterloods. Tijdens het festival hebben alle 11 teams hun resultaten gepresenteerd: 11 natuurinclusieve ontwerpen die nu uitgevoerd worden.
Het resultaat
Het doel is om samen met een mix van stakeholders -de eigenaren van de vakantieparken, betrokken gemeenten, provincie, ecologen, ontwerpers, recreatie-experts en natuur(belangen)organisaties- te komen tot een ontwikkelplan waar zowel natuur als vakantiepark beter van worden. In het op innovatie gerichte traject dat Bureau voor Conceptuele Zaken ontworpen heeft zijn door middel van creatieve sessies door gemengde teams natuurinclusieve ontwerpen gemaakt die bijdragen aan een routekaart die leidt tot versterking van de vakantieparken én de natuur. Deze routekaart dient als leidraad en houvast voor ondernemers, overheden en belangenorganisaties bij hun wens tot ontwikkeling van een vakantiepark en realisering van de natuuropgave.
Bureau voor Conceptuele Zaken: Zorg voor de wereld ná morgen