Logo Bureau Voor Conceptuele zaken zwart
Home > Gerardusplein Gemert
a
Luchtfoto Gerardusplein Gemert
B met vingerafdruk groen

Gerardusplein Gemert

Wooncorporatie Goed Wonen Gemert wil de Sint Gerardus Majella-kerk herontwikkelen tot sociale woningen voor jongeren en hiermee een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap.

Goed Wonen wil tegelijkertijd in samenspraak met de mensen uit de omgeving een visie ontwikkelen op het gebied rondom de kerk en kijken wat de kansen en mogelijkheden zijn voor het gebouw in relatie tot de historische rol en functie als ontmoetingsplek in de wijk.

Aanpak Gerardusplein Gemert
Insights Doelgroepen Gerardusplein Gemert

De aanpak

 

We starten het participatieproces met een ambitiesessie in de Sint Gerardus Majella-kerk met vertegenwoordigers van Goed Wonen en de gemeente Gemert-Bakel. Het doel van de sessie is het bepalen van de DNA als basis voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Vervolgens gaan de bewoners in meedenkdagen aan de slag en waarderen ze de plekken in het gebied met positief, kansrijk of negatief. De resultaten van het participatieproces zijn gebundeld in een handzaam en toegankelijk boekje dat de toekomst van het Gerardusplein verbeeld.

Tegelijkertijd doen we met een dagboekmethode, thuisinterviews en doelgroepsessies. We doen trendonderzoek en doen ervaring op met vergelijkbare cases.  De resultaten en het concept zijn verbeeld in een conceptboek.

Het resultaat

 

Met de resultaten van de ambitiesessie en de meedenkdagen hebben we samen met de woningcorporatie een nieuw woonconcept ontwikkeld én hebben we onderzocht welke behoeften er op de locatie zijn om faciliteiten te delen.

Boelthiek 2.0 is een innovatief concept dat wonen combineert met verschillende faciliteiten die door de huurders worden gedeeld met elkaar én met de buurt. Daarmee is Boelthiek 2.0 een schakel in het leven van alleenstaanden (jong en oud) die (her)starten op de woningmarkt, een aanjager van ontmoeting en een centraal baken in de wijk. Het concept zit in de realisatiefase.

Projectteam: samen met De Plekkenmakers

Brandboek Gerardusplein Gemert

Kansrijke plekken zijn vaak vastgoedopgaves. En we denken te vaak in termen van vastgoed. Het gaat niet zozeer om de gebouwen, maar om de huurder. Het gaat bij ons om het wonen, een thuis bieden voor mensen. Met deze De aanpak maakten we gebruik van de kracht van de plek en creativiteit die omwonenden ook hebben.”

 

Hans Vedder van Goed Wonen Gemert

Schets plattegrond Gerardusplein Gemert
Dromenlab Gerardusplein Gemert
Sfeerimpressie Gerardusplein Gemert