Logo Bureau Voor Conceptuele zaken zwart
Home > Business as usual, of toch niet?
a
Michel Kolenbrander
B met vingerafdruk groen

Business as usual, of toch niet?

Drie dagen Hamburg, een week in Denemarken en een week België waren fijn. Ik heb mijn laptop thuisgelaten en niets gedaan. Al is het met een jong gezin ook op vakantie soms hard werken. Maar ondertussen sta ik iedere dag weer broodtrommels te vullen. Business as usual. Of toch niet?

In de vakantieperiode lijkt de wereld een beetje stil te staan. Mensen zijn niet bereikbaar, NU.nl had minder journalisten of er was echt geen nieuws.

Toch speelde er van alles. Het is droog en warm, er is inflatie, gas, klimaat, boeren, woningen, asiel. Het lijken allemaal andere dingen. Maar ze raken ons allemaal. In ons dagelijks leven komt het samen. Bij de een meer dan bij de ander. Het is niet usual. Niet normaal meer.

Ik hou van anders. Van buiten de kaders en van niet normaal.

Maar we lijken alles best wel normaal te vinden. En zoeken naar oplossingen die we kennen.

Zouden we er niet eens wat conceptueler naar moeten kijken? Buiten de kaders, de hokjes van je eigen probleem of vakgebied?

Ik zie steeds vaker voorbijkomen dat we integraal moeten werken. ‘Ontschotten’ gebruikt men bij gemeenten. Maar mensen zijn erg hè? Veranderen is lastig en we blijven toch graag doen wat we deden. Met onze eigen afdeling.

Maar hé! Die wereld, de natuur enzo, die gaat gewoon door. Die verandert wel. Heel snel!

Ik kan me nog herinneren dat klimaat bij de stembusgang voor het eerst mijn keuze bepaalde. Dat is nog maar een paar jaar geleden. Omdat ik me zorgen maak over die figuren die die broodtrommels leegeten. Omdat ik mijn dochtertje van net vier nog een heel lang en gelukkig leven wil geven. Het raakt me als ik naast haar zit en in die onschuldige ogen kijk. Het raakt me als ik denk aan haar toekomst. Het motiveert mij om een bijdrage te leveren aan de transities in deze tijd. Met mijn conceptuele kracht, creativiteit en vermogen om mensen met elkaar te verbinden.

Hoe kijk jij een paar weken na de vakantie naar de wereld? Business as usual of toch niet?

Zit jij ook met een uitdaging rondom wonen, werken en recreëren die je integraal aan wilt pakken. Iets met een fysieke leefomgeving waarbij de uitdaging groot is?